Whitehouse Services

Keep Scrolling
Client
Whitehouse Services
Location
Oakhampton, Devon
Photography
Richard Downer
Our clients needed an architect in Oakhampton, Devon to provide them with a full exterior & interior design service for their new services on the A30 outside Oakhampton, Devon..

The clients ran the existing Whitehouse services and wished to modify and extend the existing premises. However, following advice from a planning consultant and ourselves, a plan was put forth to demolish the existing services and provide a brand new facility that would far improve the existing provision; taking its cue from the acclaimed Gloucester Services. Space for local retailers and producers was to be provided on the main concourse through the building, as well as an tourist information point for the Dartmoor National Park Authority.

Timber cladding and a long, barn-like gabled form created an agricultural aesthetic that best suited the proximity to the open countryside and National Park setting. Largely closed off from view from the road to reduce visual impact, the back of the building opened up with expanses of glass to enjoy the views up into the moors.

The building would be constructed with a Glu-Lam frame and timber SIPS infill panels – both sustainable building approaches. The frame would be expressed internally, giving the large space rhythm and character. Solar panels and heat recovery ventilation, as well as natural light and ventilation from large roof windows, help to improve the green credentials and create a ‘healthy’ internal environment.

A new petrol station, lorry park, public car park and later addition of a hotel, completed the masterplan scheme for this new services.

We are 5 months in to a 7 month build on our 1930’s Arts and Crafts house in Torquay, the design of which Van Ellen created for us. We were instantly impressed by their designs but it’s only since the build / renovation has moved in to its final stages do we really appreciate the wonderful space they have created for us. The house, whilst always grand on the outside, was so muddled on the inside it felt cramped and depressing. Now the house can breath again – it’s light and airy, the high ceilings and large open spaces give a sense of grandeur, the rooms flow beautifully. We’re still 2 months from move in but we already know that with Eilir and Dave’s help we have created our forever family home.

Starting a new
project?

Book a free consultation.

The Elms

Next project

Voted Best
On Houzz!


Our projects have won numerous awards, voted for by Houzz's 40 million users. Houzz is a great way to get inspired, discover products and collaborate with us on ideas for your home.