West Yard Farm

Keep Scrolling
Client
Private
Location
North Bovey, Dartmoor
Photography
Richard Downer
Our clients needed an architect in North Bovey, Dartmoor to provide them with a Full exterior and interior design service for their New Large Home & Barn.

A 19th Century farm complex in the middle of Dartmoor National Park, Devon. This farmhouse and its associated barns were in much need of refurbishment and renovation. The brief was to create a new large family home, combining the Farmhouse and the Attached Barn with a contemporary glass extension between. Ancillary accommodation for guests and parties would be provided within the former milking parlour barn.

Partial demolition removed the 1950’s extensions and attached garage. The farmhouse now boasts 4 large bedrooms with ensuites, sitting room, dining room and a generous kitchen/living area within the ‘Glass box’. This light-weight metal and glass extension utilised glazing systems of the highest quality and technology, and allows panoramic views of the surrounding grounds and the park beyond and creates an axis of movement and light through the existing buildings. Each sliding glass panel, supplied and installed by Cantifix that forms this extension are 3.8m high and 2m wide; at the time the upper limits of what was achievable.

Internally a palette of existing granite walls has been paired with Jerusalem limestone stone flooring from Mandarin Stone , and wide-plank oak flooring. Existing timber ceiling and roof structures have been retained where possible – retaining the character of the property. Feature panels of black walnut line the kitchen and entrance hall joinery, adding warmth to the calm colour palette. Wood burners were supplied by Kernow Fires .

The old milking parlour has been converted to ancillary accommodation. Half of the existing structure was demolished and replaced with a contemporary green oak timber frame, seemingly ‘emerging’ out of the monolithic barn. A new zinc roof unifies the structure.

The design was well received by the Dartmoor National Park Planning Authority and was seen as both a sympathetic and progressive design solution to bring life back to an historic building within a sensitive context. The conversion of the milking parlour was awarded the Build-It ‘ Best timber frame home of the Year 2014’ National award. This was the first of many successful projects completed between van Ellen + Sheryn architects and project managers Goulden and Sons.

From the start you approached the assignment with a level of creativity and originality, as well as an understanding of how we wanted to live as a family, not shown by any of the many other architects we spoke to. Throughout you have demonstrated exemplary attention to detail, patience and a clear enjoyment in what you do. We started with a run down, dark, claustrophobic house and have ended up with a property truly worthy of its setting in the most beautiful countryside I know.

Mr C Marshall, Devon 2013

Starting a new
project?

Book a free consultation.

Roseland Cottage

Next project
Highly glazed extension to a traditional Cornish cottage, with sliding glass doors and elegant roof overhang.

Voted Best
On Houzz!


Our projects have won numerous awards, voted for by Houzz's 40 million users. Houzz is a great way to get inspired, discover products and collaborate with us on ideas for your home.