New build house in Ashburton, Devon completed by Van Ellen + Sheryn architects

The hidden 'walled garden' is central to the design of the home.

Lower Linney is a new build bungalow on the edge of Dartmoor, South Devon. Built to replace an existing pre-fab chalet, the unassuming timber and granite walls of the street entrance protect a hidden gem beyond. The large open plan room has a vaulted, twisting ceiling, and is flanked by a huge wall of glass that faces onto a central courtyard garden. This ‘walled’ garden was an important client requirement from the outset, and is naturally protected from the urban surroundings by trees and hedgerows.

A material palette of black, white and grey runs through the house from outside to in. The house is clad in weathered Siberian Larch and Japanese ‘Shou-Sugi-Ban’ Charred Larch, which creates contrast between the main volume and the master bedroom wing. White marble porcelain tiles bounce light around the interior, and they continue out into the courtyard. This allows the main spaces to flow seamlessly into the garden and helps to create a garden ‘room’.

The house is roofed in zinc with a twisting surface that provides height and drama in the main room of the house, above the glazed wall. The 11m run of sliding doors are able to fully open up the living space to the courtyard garden. One large bespoke steel girder allows this huge expanse of sliding doors to be free of any columns.

The house is a fantastic example of what can be achieved in the Dartmoor National Park; a highly contemporary, clean-lined dwelling that makes the most of the site and creates a private, hidden home and garden in its urban setting.

For more information, or if you would like to talk about your own project, please contact us here.

Want to work with us?
Say hello today.

Voted Best
On Houzz!


Our projects have won numerous awards, voted for by Houzz's 40 million users. Houzz is a great way to get inspired, discover products and collaborate with us on ideas for your home.