Planning permission granted in Dartmoor National Park for historic farm refurbishment and contemporary curved roof extension

van Ellen + Sheryn’s design for a contemporary glass and curved-timber roof extension in the Dartmoor National Park gained planning permission this Autumn. The farmstead is located in a secluded wooded valley near Moretonhampstead, and along with the group of 18th century barns, is considered an important heritage asset to the Dartmoor National Park. With works including the refurbishment and conversion of two of the 18 century barns, the substantial remodeling and extension of the main farmhouse, and the presence of protected bat species, the project came under close scrutiny from  the park authority. However, the proposals were well met by the local authority and parish council, especially the glass extension which will be a unique and exciting addition to the property, and permission was granted.

viz_0018

The concept and need for a light, glass extension developed through the farmhouse’s lack of connection to it’s garden, extensive farmland and views out to the valley beyond. Additionally, although the farmhouse is large and in a good cosmetic condition, none of the rooms offered a hugely generous space. The idea therefore was to break open the solid stone wall facing the views, and combine and double the size of the two existing small rooms to create one large  living space. This would be enclosed on two sides by floor to ceiling glass which is orientated in the direction of the key views; whilst a solid rear wall would rise up and ‘wrap’ over the glazing to complete the space.

viz_0017

Large sliding glass doors to be installed by IQ glass will allow the space to open up to the new garden terrace, whilst structural glass above will make the roof appear to float.

viz_0019

The unusual use of timber cladding to form the wrapped surface, a material usually restricted to walls, heightens the sense that the wall surface is warping and wrapping up-and-over the glazed volume.

Construction is due to commence early in the new year.

For more information on this or any other project, please contact us or visit our website