Westwoods

Extension and interior re-design
  • Location
    Chudleigh
  • Brief
    Extension and interior re-design
  • Service
    Full Architectural Service
  • Status
    Planning approved December 2013

01. Project Detail

Westwoods is a substantial Gentleman’s residence, located in Chudleigh, on the edge of the Dartmoor National Park. Our clients recently bought the house and require significant internal re-modelling, along with a new Orangery extension.

After undertaking an historic analysis of the building, we recommended the removal an unsympathetic extension to the front elevation, reinstating the original proportions of the façade, with the addition of a lightweight and ornate steel veranda with glazed roof.

The new Orangery is designed as an extension of the original brick garden wall, wrapping around the side of the Southern elevation. Its simplistic form, with large glazed openings and flat roof provide a calm and restrained addition, allowing the architecture of the main house to dominate. A thin, Dutch brick has been chosen as the predominant facing material, wrapping underneath the generous overhangs to form the soffit. The structure will be steel frame which, teamed with a high performance glazing system, will allow clear openings with no supporting structure at the predominant corner.

Planning permission was granted in December 2013 and work was completed in July 2016.

02. Project Gallery

38
33
30
32
29
15
12
14

03. Client Testimonial

We engaged van Ellen + Sheryn to come up with a new, inspirational design for our barn, where others had failed. We were delighted with their response, and in their handling of the planning process. Our fantastic home is testament to their sympathetic design approach.